Het belang van netwerken als bedrijfsjurist - YouConnect
< Terug naar overzicht

Het belang van netwerken als bedrijfsjurist*

Als lid van het Instituut voor Bedrijfsjuristen maakt u deel uit van een netwerk, dat op verschillende manieren ook connecties legt met leden van andere juridische beroepen.

YouConnect komt als selectiekantoor gespecialiseerd in juridische profielen dagelijks in contact met alle categorieën van juristen, zowel als klant als als kandidaat. We stellen vast dat netwerken tussen juristen verschillende voordelen kan bieden, zoals hieronder toegelicht.

  • Kennis delen met andere (bedrijfs)juristen

Ondanks de verschillen qua omgeving (van kleine KMO tot grote multinational), grootte van het team (van solo jurist tot teams van 100 juristen) en context (advocatuur, consultancy,…) hebben (bedrijfs)juristen veel gemeenschappelijke uitdagingen in hun rol. Contacten leggen en onderhouden met andere (bedrijfs)juristen geeft de kans om te vernemen hoe in een andere context wordt omgegaan met een bepaalde problematiek, bv. inzake GDPR of digitalisering. Het geeft ook sneller inzicht in nieuwe trends (bv. Legal Tech, Artificial Intelligence,..). Het is zeker aan te raden om opleidingsdagen of Practice Group meetings van het IBJ bij te wonen en vóór of na de presentatie of vergadering in gesprek te gaan met één of enkele andere collega-bedrijfsjuristen. Het thema van de presentatie/vergadering is alvast een goede conversatie-opener. En wie weet gaat u terug naar kantoor met praktische informatie die u meteen kan toepassen in uw rol als bedrijfsjurist.

  • Jobopportuniteiten

Een niet te onderschatten voordeel van netwerken is de mogelijkheid tot opening van nieuwe carrièreperspectieven, ook voor wie niet actief op zoek is.

De ideale job komt immers niet altijd wanneer iemand zijn werkgever wil verlaten. Soms kruist een mooie opportuniteit iemands pad via het netwerk.

Tijdens contacten met andere (bedrijfs)juristen, bijvoorbeeld als wederpartij aan de onderhandelingstafel of tijdens opleidingen van het IBJ,  geeft u een onderneming de kans om met u kennis te maken. Deel uw contactgegevens wanneer u dit opportuun acht en onderhoud het contact.  Wanneer diezelfde onderneming later nood zou hebben aan juridische versterking, is het eigen netwerk immers vaak de eerste plaats waar de geschikte kandidaat zal worden gezocht. 

Omgekeerd komt u tijdens netwerkmomenten meer te weten over het reilen en zeilen in andere ondernemingen. U krijgt onder meer inzicht in de structuur en de positie van het juridisch departement, alsook in de wijze waarop de onderneming zich in de markt positioneert. Dit geeft u al een eerste idee of een onderneming u zou kunnen liggen als potentiële werkgever.

Een face-to-face ontmoeting blijft langer bij dan een contact via e-mail of telefoon. Laat de moderne technologieën als Skype, webinars e.d. daarom af en toe links liggen en treedt naar buiten.

Als goede bedrijfsjurist wordt van u verwacht dat u een goed ontwikkelde competentie hebt om te netwerken: u doet dat dagelijks binnen de onderneming, nationaal en/of internationaal. Investeer ondanks de drukte van  uw job zeker ook tijd in het externe netwerken. Het is immers een heel belangrijke competentie die veel werkgevers zoeken wanneer ze een nieuwe bedrijfsjurist aanwerven.

Vergeet zeker ook niet om te connecteren met Legal Recruiters zoals YouConnect, partner van het IBJ.

Een goede Legal Recruiter heeft zelf een uitgebreid netwerk en brengt klant en geschikte kandidaat samen. Bij YouConnect hebben wij alvast geregeld kandidaten die niet actief op zoek waren in contact gebracht met hun nieuwe werkgever.

  • Ontspannend

Ten slotte biedt netwerken u de gelegenheid om het nuttige aan het aangename te koppelen. Vele netwerkevents worden gekoppeld aan een fijn ontspanningsmoment. Zo gaan wij bij YouConnect jaarlijks naar het Theaterfestival met een aantal bedrijfsjuristen en legal interim managers. Dit netwerkmoment in combinatie met het delen van een culturele ervaring wordt jaarlijks heel positief onthaald. Netwerken kan dus ook in een relaxte sfeer waar u op een informele manier met elkaar kan praten.

Besluit

Netwerken als bedrijfsjurist is zeker waardevol. Het draait niet om de meeste visitekaartjes (of LinkedIn-connecties) te verzamelen, maar om op een duurzame manier connecties op te bouwen die u en de andere partij van dienst kunnen zijn. Focus op de netwerkmogelijkheden die u persoonlijk aanspreken en maak er vooral een positieve ervaring van.

YouConnect is een onafhankelijk kantoor gespecialiseerd in Legal recruitment en Legal Interim Management. YouConnect is partner van het IBJ.

*Dit artikel werd gepubliceerd in de nieuwsbrief van het IBJ op 05/11/2018.

Connecteer met ons