Blog Luka - London
< Terug naar overzicht

Het verhaal van Luka, of waarom Covid-tijden je niet hoeven te beperken als student in het buitenland.

Misschien stel je je de vraag of het zinvol is een bijkomende internationale studie aan te vatten in Covid-tijden? Voor mij is het antwoord op deze vraag een ondubbelzinnig “Ja!”, en ik vertel je graag waarom.

Ik ben Luka Roosen, en ik begon na het behalen van mijn masterdiploma eerder dit jaar, met een bijkomende opleiding in het buitenland. Deze opleiding, een LL.M. in International Financial Law, aan het King’s College in Londen, combineer ik met een studentenjob als Student Legal Talent Researcher bij YouConnect. Een LL.M. is een master-na-masteropleiding (manama) Rechten waarmee een afgestudeerde master-student zich bijkomend specialiseert in een bepaald rechtsgebied, in mijn geval dus in het internationaal financieel recht. Hiermee maak ik deel uit van de 25% van de rechtenstudenten dat verder studeert in het buitenland.1

Nu is een dergelijke opleiding aanvatten altijd wel een avontuur, we weten allemaal waarom we anno 2020 toch nog voor een paar extra uitdagingen komen te staan. Toch koos ik resoluut voor King’s College in Londen. Mijn keuze werd geleid door een combinatie van mijn voorliefde voor het financieel juridisch aspect van transacties en mijn professionele aspiraties. Zo streef ik er al lang naar om een transactionele advocaat te worden in een internationaal advocatenkantoor. Het curriculum van King’s College vormt daar de ideale voedingsbodem voor met vakken zoals International Private Equity Finance, Legal Negotiation en the regulation of the Conduct of Mergers and Acquisitions.

Elke internationale student staat nu voor een heleboel keuzes. Ook ik heb getwijfeld: “Is de opleiding gezien de beperkingen het geld nog wel waard?”, “Wat met het studentenleven?”, “Hoe zal ontspanning er kunnen uitzien?”. Het is uiteraard een verstandige beslissing wat betreft je toekomst, maar is dat wel genoeg?

Mijns inziens moet het om meer dan dat alleen gaan. Enerzijds kan je inderdaad een veel competitievere positie innemen in de arbeidsmarkt, anderzijds is het écht een persoonlijke keuze. In het afwegen van de mogelijkheid deze LL.M te volgen,  hield ik onder andere rekening met het feit dat ik nooit op Erasmus ben gegaan en het feit dat ik ervoor altijd in het eerder “kleine” Gent woonde.
 

Blog Luka - London


Als ik één corona tip mag geven, laat het deze dan zijn: investeer in sociale contacten en denk op voorhand na over cohousing. Ikzelf woon hier samen met twee vrienden, waarmee ik vorig jaar in Gent afstudeerde. In tijden van periodieke lockdowns maken zij écht het verschil. Na lang zoeken vonden we samen een appartement in Westminster. Een historische én bruisende wijk die toch een vorm van rust en veiligheid kan aanbieden in de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, ook wel het financial capital van de wereld: Londen. Het is een stad met duizenden pubs, restaurants en musea, telkens verspreid over verschillende buurten met elk een eigen karakter. Het is een stad waarin je met plezier verdwaalt en waar ik graag woon. Zelfs na twee-drie maanden, ben ik er nog steeds niet in geslaagd alle buurten te verkennen waardoor ik hier zeker nog even blijf.

Ondanks mijn keuze om te vertrekken blijft het vanzelfsprekend dat het coronavirus een grote impact heeft op mijn buitenlandse ervaring. De lessen gaan voornamelijk online door, er zijn weinig studentenactiviteiten of lezingen en het is minder eenvoudig om nieuwe mensen te leren kennen. Dit doet gelukkig weinig afbreuk aan de boeiende inhoud van de opleiding. De lessen worden gegeven door professoren die aan de top staan in hun vakgebied, met een sterke focus op the law in action. Zij richten zich op dialoog en actieve medewerking, maar toch hoop ik dat het volgende semester nog net iets persoonlijker verloopt.

Sinds de start van het academiejaar in Londen, ben ik ook aan de slag gegaan bij YouConnect. De job kan ik volledig online uitvoeren, waardoor het de ideale opportuniteit vormt om te proeven van de juridische recruitment branche tijdens mijn studies. Naast het interessante takenpakket is het voornamelijk leuk om samen te werken met een geëngageerd team dat er zelfs op afstand in slaagt om de sfeer te behouden. De hierbij verworven inzichten hebben mij eveneens kunnen helpen bij de zoektocht naar een passende job.

Dus ja, COVID-19 of niet, een rechtenstudent zijn in Londen blijkt ook in deze tijden een boeiende belevenis! Ik zou het voor geen geld willen missen.
 


1 I. TACK en S. VERHAEGEN, Did You Know | Part 1, https://youconnect.be/en/blog/did-you-know-part-1, 18 juni 2020.

Connecteer met ons