Blog - Video interviews
< Terug naar overzicht

Je beste video-interview is onderweg

“Ik heb me wat moeten aanpassen maar het valt beter mee dan ik dacht. Alleen is het een stuk vermoeiender omdat je je andere zintuigen sterker moet inzetten. Ik ben een mensenmens en dit kanaal is daarom niet ideaal maar ik zie ook tal van voordelen. Heel nieuwsgierig naar wat de toekomst zal brengen.”

Benieuwd van wie dit antwoord is? Lees dan snel verder.

Van mijzelf, Marie Van Volcem, Recruitment Consultant bij YouConnect, een niche kantoor in Legal & HR profielen. Een kort teamgetal: 152.200. Dit zijn het aantal selectiegesprekken op de teller van YouConnect waarvan ook bij ons een recente stijging in video-interviews. Hot topic overal. Covid-19 zorgt voor een gigantische stijging aan video-interviews. In opmars waren ze al, zoveel is zeker. Booming business? Ik weet het niet. Een gebruik van dit kanaal zorgt voor een hogere flexibiliteit en een verhoging van efficiëntie die face-2-face meetings minder garanderen. Over een juist gebruik deel ik graag mijn ervaringen. Dagelijks voer ik gesprekken met (senior) HR experten. Eén voor één doorwinterde professionals in hun vak. Zijn ze even professioneel in het gebruik van video-technologie? Bijlange niet. Dit zette me aan tot het neerpennen van deze - misschien niet meest innovatieve - blog maar wel met take-aways voor zelfs de meest ervaren expert.

 

Blog - Video Interviews

 1. De voorbereiding - Check en dubbelcheck.

Geluid? Check. Beeld? Check?...

Vandaag bestaat er een resem aan platformen om video-interviews te doen. De meest gekende zijn Microsoft Teams, Zoom, WhatsApp, Slack, WebEx, Skype for business (maar verdwijnt in zomer 2021).

Voor het gebruik van sommige platformen is het nodig de programma’s en software te installeren. De voorbereiding op het gebruik van het platform is minstens even belangrijk als de voorbereiding op het gesprek zelf (om maar niet te zeggen: nog belangrijker). Je bent immers afhankelijk van technologie. Jij moet ervoor zorgen dat je de technologie onder de knie hebt, niet omgekeerd. Mijn advies: doe een testcase met bijvoorbeeld een vriend, een familielid en test hierbij volgende zaken:

 • Beeldkwaliteit
 • Geluidskwaliteit
 • Belichting (tip: kies voor licht vooraan, niet achteraan)
 • Achtergrond

Kies een zo neutraal mogelijke achtergrond. Geen achtergrond met uitpuilende wasmanden, lego blokjes, foto’s van de familie. De interviewer moet zijn focus hebben op jou als kandidaat, probeer hem/haar vooral niet af te leiden. Bepaalde programma’s laten het toe om een achtergond te ‘blurren’ (maar dit heeft een impact op de netwerkverbinding).

 • Kleding

Kleed je professioneel. Kies bij voorkeur voor een effen kledingstuk. Motiefjes gaan dansen op het scherm. Voorzie een volledige outfit, ook onder je middel (je weet nooit dat je moet rechtstaan). Dus geen blazer en een afgewassen trainingsbroek.

 • Vraag op voorhand na in welke taal het gesprek zal plaatsvinden.

   
 1. Oefen en Oefening. Check en dubbelcheck.

Zoals vermeld zijn we aan een opmars bezig. Velen onder ons zijn (nog) niet helemaal vertrouwd met de nieuwe technologie. Slecht nieuws is dat de technologie alles ‘om zeep’ kan helpen. Het goede nieuws is dat jij baas kan worden van de technologie. Hoe? Door te oefenen. Spreken en kijken in een camera is net wat anders dan het voeren van een live interview. Jezelf opnemen is zeer waardevol. Zo controleer je je lichaamstaal (“Help, ben ik dat echt?”) en kijk je na of je voldoende duidelijk spreekt (“Help, is dat mijn stem?”). Een extra voordeel is dat je stress wegneemt door te oefenen wat het gesprek enkel maar ten goede kan komen.

Wat kan je maar beter weten:

 • Kijk in de camera zelf en niet naar het midden van je scherm. Dit is niet makkelijk maar heeft een positieve impact op het hebben van ‘echt’ oogcontact. Je mag ook glimlachen in een video-interview.
 • Kijk niet naar jezelf (onderaan staat immers een kleine afbeelding van jezelf en ja, we zijn uiteraard nieuwsgierig naar hoe we overkomen bij de ander).
 • Als je nota’s neemt, vermeld dit zeker aan de tegenpartij.
 • Hou focus. Laat je niet afleiden door andere zaken. Dit gaat over een sollicitatie.
 • Zet je GSM uit. Verwacht je een pakje, hang een briefje aan de deur dat ze niet moeten bellen.
 • Informeer je huisgenoten.
   
 1. Tips voor het echte werk.

Zelfs wanneer je bovenstaande allemaal perfect hebt onderzocht, ben je nog steeds overgeleverd aan de techniek van het moment zelf. Technische problemen of problemen met de internetverbinding kunnen op elk moment optreden. In deze situaties is het belangrijk om kalm te blijven. Ook hier zal een goede voorbereiding je helpen de kalmte te bewaren.

 • Werk bij voorkeur met de kabel (is stabieler dan via Wifi). Schakel andere netwerkdieven uit (Ipad, GSM...)
 • Zorg dat je alternatieve contactgegevens bij de hand hebt, zoals een telefoonnummer of e-mailadres.
 • Zet iets te drinken klaar.
 • Wees te vroeg. Niet op tijd. Vroege vogels komen in een wachtruimte terecht. Altijd een stapje voor als de ander je “moet binnen laten”.
 • Als je aansluitende video-interviews hebt, voorzie free-time tussendoor.
 • Overweeg, als variatie, een standing interview. Het is een veel actievere (en krachtigere) lichaamshouding. Zeker meegenomen als je de andere partij moet overtuigen. Wel belangrijk om je computer op ooghoogte te plaatsen.

 

Van gedachten wisselen? Meer weten?

Let’s Connect!

 

Marie Van Volcem

Marie.vanvolcem.ext@youconnect.be

+32 476 89 09 12

Connecteer met ons