Wat basketballers en baby’s met elkaar gemeen hebben

Microsoft Teams image 4
worth sharing
"Extra aanmoediging kan vleugels geven aan je geliefden, collega's en vrienden. Weten dat anderen in jou geloven, geeft een ongelofelijke boost."

Onlangs was ik er getuige van hoe een baby zijn allereerste stapjes zette. Het was niet alleen ontzettend schattig om te zien, het was ook een prachtig staaltje zelfvertrouwen.

Kleine Maxim viel wel twintig keer, maar stond ook twintig keer weer op. Soms met een pruillipje, maar vaker nog met een brede glimlach. Ons gejuich leek zijn vastberadenheid alleen maar te vergroten.

Ik vond het geweldig om te zien. Die kleine hummel dacht er niet aan om op te geven. Hij trok zich niets aan van wat anderen zouden denken en het spookte niet door zijn hoofd dat hij er nooit goed in zou worden. Maar dat zijn dikwijls de gedachten die bij ons, volwassenen, snel opkomen als iets niet meteen lukt zoals gehoopt. Eén van de sleutels van het succes van kleine Maxim is aanmoediging. Geen moment dachten wij eraan om boos of teleurgesteld te zijn te worden als hij weer eens viel. En dat is het nu juist: Baby’s, maar ook volwassenen, zijn tot geweldige dingen in staat met wat aanmoediging.

Maar wat gebeurt er vaak na onze vroege jaren vol motivatie? We maken van alles mee en we overtuigen onszelf dat we niet goed genoeg zijn, dat we tekortschieten, dat anderen ons als dom, saai of onbelangrijk zien... Langzaam maar zeker raakt ons zelfvertrouwen bedekt onder een dikke laag stof. Maar dat oorspronkelijke zelfvertrouwen, dat vuur dat ons als baby vooruithielp zit nog steeds in ons. We hebben alleen soms wat meer aanmoediging nodig om ons zelfvertrouwen op te krikken.

Een studie (2014)* door de Universiteit van Berkeley-Californië trok mijn aandacht. Verschillende NBA-teams werden gevolgd vanaf de voorbereidingen tot aan de allesbeslissende play-offs. En raad eens? Er was een patroon te vinden. De teams die elkaar het meest aanmoedigden met high-fives, fistbumps, schouderklopjes en opbeurende gebaren, waren de teams die uiteindelijk de finales haalden.

Al die gebaren hebben een bijzondere kracht, ze bouwen vertrouwen op. Teams die elkaar steunen en motiveren, zijn de teams die zegevieren. Wanneer een team de verschuiving maakt van 'blaming, complaining and judging' naar ‘I believe in you’, worden ze simpelweg onverslaanbaar.

En dit geldt niet alleen voor sportteams, maar voor iedereen. Extra aanmoediging kan vleugels geven aan je geliefden, collega's en vrienden. Weten dat anderen in jou geloven, geeft een ongelofelijke boost. Maar weten dat de allerbelangrijkste persoon in jouw leven, namelijk jijzelf, in jou gelooft, dat is pas magisch.

In Zuid-Amerika coacht Florencia Andrès topsporters. Zelfs zij hebben momenten van twijfel. Voor een belangrijke bekermatch naderde, benaderde een voetballer haar. Zijn zelfvertrouwen was laag en hij twijfelde aan zijn kunnen. Florencia bracht hem tot inzicht: zijn negatieve gedachten hielden hem gevangen. Ze adviseerde hem om de komende dagen te focussen op iets dat zijn zelfvertrouwen zou versterken.

Hij koos de zin "ik geloof in mezelf". Deze mantra moest hij blijven herhalen, van 's morgens tot 's avonds. Of hij nu net wakker werd, onder de douche stond, in de auto zat of tijdens de training, die zin moest als een refrein in zijn hoofd galmen. Op de grote dag van de bekerfinale zat het stadion stampvol. Zijn team speelde fantastisch. Ook hij deed het ook geweldig. Maar de tegenstanders lieten zich niet kennen. Het spel ging gelijk op en de tijd tikte bijna de 90 minuten vol.

En toen gebeurde het. Hij kreeg de bal. Met die bal aan zijn voet slalomde hij door de hele verdediging heen en scoorde het winnende doelpunt net voor het eindsignaal. Na afloop verklaarde hij: "Toen ik die bal had, dacht ik niet aan de tegenstanders of aan de druk. Mijn hoofd herhaalde constant: 'Ik geloof in mezelf', 'Ik geloof in mezelf'…"

Dus, onthoud, geloof in jezelf, dan ben je tot ongelofelijke dingen in staat en geef anderen regelmatig een schouderklopje. Daar worden we allemaal beter van!

*Tactile Communication, Cooperation and Performance: an ethological study of the NBA - 2014 -
Door Michael W Kraus and Dacher Keltner

Geschreven door Caroline Anseeuw - 24 aug. 2023

YouConnect nv


T +32 2 612 80 85
connect@youconnect.be
BE 0521.697.672

kantoor Brussel

Silversquare North
Koning Albert II Laan 4 - 1000 Brussel

kantoor Gent

Hoofdkantoor
Nederkouter 124 - 9000 Gent

kantoor Antwerpen

MeetDistrict The Link
Posthofbrug 6/8 - 2600 Antwerpen

maatschappelijke zetel

Burotel
Congresstraat 35 - 1000 Brussel

made by
bekijk jouw favoriete jobs