Het behouden van talent

You Connect Services
worth sharing hr
Als recruiter is het ons doel om de perfecte match te vinden tussen onze klanten en kandidaten.

Daar stopt het niet. De acute nood van onze klant aan een nieuwe medewerker is op dat moment verholpen, en onze kandidaat is blij met een nieuwe uitdaging. Maar naast het vinden van talent is het binden van talent essentieel voor een succesvolle en duurzame samenwerking.

Het onboardingproces, waarbij je nieuwe medewerkers kennis laat maken met je organisatie, verdient hierbij de nodige aandacht. Want een goede onboarding helpt je talent te binden en te behouden. Wanneer medewerkers op een goede manier inlopen, bevordert dat hun productiviteit en stimuleert het hun betrokkenheid. Het is belangrijk dat medewerkers zich thuis voelen in een organisatie, zodat ze gemotiveerd zijn en dit ook blijven.

Uit het jaarlijks arbeidsmarktonderzoek van hoogleraar arbeidsmotivatie, Anja Van den Broeck (KU Leuven), en Tempo Team blijkt dat net daar het schoentje in veel bedrijven wringt.

De aandacht die bedrijven besteden aan het vinden van werknemers staat niet in verhouding tot de inspanningen om het aangeworven talent aan de organisatie te binden.

Volgens het onderzoek worden aangeworven werknemers in meer dan de helft van de bedrijven aan hun lot overgelaten. Men gelooft dat nieuwe werknemers de job wel door ervaring zullen leren en biedt onvoldoende omkadering bij de start in de organisatie.

Wat kan je als organisatie dan best wel doen om na de aanwerving van nieuw talent, dit talent ook aan jou te binden?

Uit het onderzoek komen een aantal concrete tips voort:

  • De onboarding van nieuwe medewerkers start zodra ze hun overeenkomst ondertekenen. De onderzoekers stellen dat dit de perfecte gelegenheid is om als bedrijf op een leuke en relevante manier informatie te verstrekken, zodat de nieuwe medewerker met een goed gevoel aan de eerste werkdag begint.
  • Om als organisatie geëngageerde en betrokken werknemers te creëren, is het verder belangrijk om continu te blijven investeren in goede relaties op de werkvloer (bv. toewijzen van een vaste vertrouwenspersoon), opleiding en carrièreplanning.

De onderzoekers concluderen dat de eindstreep halen niet het vinden van talent is, maar het binden van talent. Voor organisaties kan het een valkuil zijn om het langetermijnperspectief na de aanwerving uit het oog te verliezen. Bij YouConnect volgen we zowel de kandidaat als de klant op, ook nadat het contract is ondertekend. We willen er zeker van zijn dat alle partijen tevreden zijn met hun keuze. Als recruiters zijn we steeds een klankbord, om zo te streven naar een goede en duurzame samenwerking tussen klant en kandidaat.

Geschreven door Clara Creve - 28 feb. 2023

YouConnect nv


T +32 2 612 80 85
connect@youconnect.be
BE 0521.697.672

kantoor Brussel

Silversquare North
Koning Albert II Laan 4 - 1000 Brussel

kantoor Gent

Hoofdkantoor
Nederkouter 124 - 9000 Gent

kantoor Antwerpen

MeetDistrict The Link
Posthofbrug 6/8 - 2600 Antwerpen

maatschappelijke zetel

Burotel
Congresstraat 35 - 1000 Brussel

made by
bekijk jouw favoriete jobs