Insightful Walk: Marie & Birgit

worth sharing hr
Ook al zien we onze collega’s dagelijks virtueel, we merken dat er veel minder ruimte is voor een spontane babbel over onze werkervaringen. Een inspirerend gesprek met een klant of kandidaat, een interessant artikel over recruitment of een boeiend blogbericht over de HR of legal markt, we vergeten soms om dit met elkaar te delen. Daarom stuurden we 2 collega’s op pad met als doel elkaar fysiek terug te zien, informatie uit te wisselen én vooral een leuke babbel te hebben. Marie, recruitment consultant, en Birgit, partner, geven de aftrap. Op een zonnige dag gingen ze samen op pad met als resultaat een goed gesprek over wat het afgelopen jaar voor hen en de HR markt bracht.

Er zijn heel wat interessante tendensen die we hebben kunnen waarnemen het laatste jaar in de HR markt. Als je er twee zou moeten uithalen, welke zijn je dan vooral opgevallen?

Marie:  Een duidelijke tendens is dat een digitale aanwerving nu in zowat alle bedrijven is ingeburgerd. Enkel in de laatste fase wordt er af en toe nog gevraagd naar een live-gesprek met de kandidaat. Een tweede tendens is een gevolg van het feit dat ook freelancers vaak verplicht van thuis moesten werken. Ik verwacht dat we minder regio gebonden zullen moeten uitkijken naar geschikte freelance profielen. Ook zij stellen vaker dan voorheen de vraag of thuiswerk (al dan niet deeltijds) mogelijk is.

Daarnaast merken we op dat de krapte op de freelancemarkt steeds groter aan het worden is. We voelden dit al eerder bij profielen in vaste functies, en de groter wordende schaarste op dat vlak, blijkt er nu ook te hebben voor gezorgd dat er een grotere vraag is naar freelanceconsultants. 

Birgit:  Ja dat klopt absoluut! De laatste weken voelen we dat enorm. Op vlak van vacatures merken we dat alle functies in het domein “talent acquisition” razend populair zijn. Waar de tekorten vorig jaar vooral in het domein van payroll consultant zaten, zijn de aanvragen voor recruiters ondertussen amper nog te tellen. Nu zijn er best wel wat kandidaten die “ook” wel willen rekruteren, maar dat versta ik niet onder het echte Recruiters-beroep.  

Wat versta je dan onder het echte Recruiters-beroep? 

Birgit:  Ik bedoel vooral de echte vakmensen die rekrutering niet zien als startbaan maar als ambacht. Zowat alle bedrijven die het goed doen, hebben vandaag nood aan expert-recruiters die begrijpen hoe belangrijk het is om elke stap in het proces uit te voeren volgens de regels van de kunst. Een goede recruiter heeft ontzettend veel impact op zowel de groei als op het imago van het bedrijf waarvoor hij of zij werkt.  

Marie:  Ja, dat is wel zo. Een recruiter is iemand die meer doet dan enkel de juiste profielen zoeken voor een bepaald bedrijf. Je draagt bij aan de employer brand van het bedrijf waar of waarvoor je werkt, je begeleidt kandidaten in het proces en denkt out-of-the box voor complexe vacatures. Communiceren is ook een bijzonder belangrijke competentie. Daar kan je volgens mij echt een verschil maken.

Birgit:  Nogal wat bedrijven zijn een tijdlang voorzichtig geweest. Met de versoepelingen in zicht en de stijgende vaccinatiegraad, zijn de vacatures in alle bedrijven sterk aan het stijgen. Ik las dit weekend dat we in België economisch de hoogste groei kennen sinds 1988. Sinds 1988! Dat is niet te vatten. We hebben zoveel nieuwe medewerkers nodig, in alle bedrijven. Om die vacatures het hoofd te bieden, hebben we dan ook de best mogelijke recruiters nodig. Dus wie dit leest en aarzelt om de stap te zetten naar een freelance statuut als recruiter: als je je job écht graag doet en je bent er goed in, niet twijfelen! Je zal de luxe hebben te kunnen kiezen waar je aan de slag gaat. 

Voor welke dingen namen jullie meer tijd het voorbije jaar?    

Marie:  Haha. Ik heb meer tijd genomen om hard te werken voor YouConnect.

Birgit:  Ja, Marie dat heb je zeker gedaan. Belangrijk toch dat we de balans goed houden. Zelf moet ik erkennen dat ik niet goed ben omgesprongen met het continue thuiswerk. Ik kwam in een situatie van “always on” en heb de balans werken-ontspannen niet goed bewaakt. Dat had ik beter moeten aanpakken. Ook al zit het echt niet in mijn comfortzone, ik heb nu wel de koe bij de horens gepakt en ben gestart met een op dat vlak zeer zinvolle coaching. Daarnaast heb ik behoorlijk wat gewandeld ook! 

Marie:  Ja, wandelen hoort er bij mij ook wel bij. Met mijn “toertje blok” van 38 minuutjes heb ik de ultieme manier gevonden om mijn productiviteit terug aan te zwengelen als het even minder gaat. Ik moet me vaak forceren om te vertrekken maar van zodra ik de hoek om ben, merk ik al dat het me ontzettend veel deugd doet.  

Birgit:  Naast wandelen krijgt mijn energiepeil altijd wel een boost van gesprekken met mensen. Overleg met mijn collega’s geeft me altijd een opkikker. Maar evenzeer laden gesprekken met kandidaten en contactpersonen me op.  

Wat zijn de fijnste klantervaringen waar jullie nu aan denken? 

Birgit:  Elke keer dat een klant of kandidaat expliciet laat weten dat we ze gelukkig hebben gemaakt door hen aan de juiste kandidaat of de juiste job te helpen, zit je toch elk keer wel even op een wolk. Dat gebeurt best vaak en daar ben ik toch wel trots op.  

Marie: Voor mij is de kers op de taart niet alleen een tevreden klant maar nog meer een terugkerende klant. Zo hebben we afgelopen jaar veel recurrente business gekregen. Een HR-kandidaat die klant wordt, dat is zo fijn. 

Marie en Birgit gingen wandelen in Puyenbroeck, een provinciaal domein in Wachtebeke. Marie leerde de wandeling kennen via het boekje “Routen”. Het is een vlakke wandeling met verre, mooie zichten en Marie en Birgit vonden hem allebei top.  

Voor meer informatie over het artikel of HR-gerelateerde zaken kunt u altijd bij Birgit & Marie terecht.

Birgit De Smedt
+32 497 51 65 22 email hidden; JavaScript is required
Marie Van Volcem YouConnect
+32 476 89 09 12 email hidden; JavaScript is required
11 jun. 2021

YouConnect nv


T +32 2 612 80 85
connect@youconnect.be
BE 0521.697.672

kantoor Brussel

Silversquare North
Koning Albert II Laan 4 - 1000 Brussel

kantoor Gent

Hoofdkantoor
Nederkouter 124 - 9000 Gent

kantoor Antwerpen

MeetDistrict The Link
Posthofbrug 6/8 - 2600 Antwerpen

maatschappelijke zetel

Burotel
Congresstraat 35 - 1000 Brussel

made by
bekijk jouw favoriete jobs