Loopbaantips voor paralegals

legal
Kan YouConnect zich vrijmaken op 20 februari om onze paralegals wegwijs te maken bij het vormgeven van hun loopbaan?

Dit was de vraag die YouConnect kreeg van de afstudeerrichting Rechtspraktijk van de Karel De Grote Hogeschool Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen. Ons antwoord? “Heel graag”. Het werd een interessante en aangename avond.

Aangezien de paralegal nog niet bij iedereen gekend is als beroepsgroep, doen wij graag onze bijdrage om dit interessante beroep onder de aandacht te brengen.

De paralegal anno 2019 is een gegeerd profiel in de huidige arbeidsmarkt. Dit blijkt ook uit diverse vragen naar tijdelijke en/of vaste versterking door een paralegal, die YouConnect recent behartigde in opdracht van haar klanten. In deze context merken we graag op dat de functiebenaming van de paralegal sterk kan variëren. Naast de benaming “paralegal”, zijn ze ook vaak gekend als legal assistant, juridisch medewerker, rechtspracticus en legal support officer.

Wie is en wat doet een paralegal?

Wie is een paralegal? Een eenduidige definitie van een paralegal bestaat in Vlaanderen niet. In 1996 definieerde de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) een rechtspracticus als ‘ een bedrijfsjuridisch medewerker of een medewerker bij de overheid of een zelfstandige’. Binnen de juridische sector is de paralegal al beter gekend maar voor de buitenwereld is de paralegal nog vaak een onbekende.

Wat doet een paralegal? Waarin onderscheidt zij/hij zich van de (juridisch) secretaresse en in welke sectoren kan hij/zij aan de slag?

Paralegals genieten een zeer breed en afwisselend takenpakket dat vaak afhankelijk is van de core activiteiten van de organisatie. Zij zijn immers in tal van sectoren inzetbaar: van advocatuur, notariaat, bedrijfswereld, gerechtsdeurwaarders, tot de overheid (bv. in griffies). Een paralegal combineert juridische kennis met sterke administratieve en organisatorische skills. Zij houden verschillende bordjes in de lucht en combineren taken die gaan van juridische research, het opstellen en reviewen van juridische documenten, het opzetten van een contract management systeem tot knowledge management en het beheren van de contracten en het klassement van de juridische dienst. Wanneer ze goed ingezet worden, kunnen ze van onschatbare waarde zijn voor de vlotte organisatie en ondersteuning van een juridische dienst.

Onze ervaring in de markt van paralegals?

Uit een terugblik op de vragen voor paralegals die YouConnect van klanten heeft ontvangen, concluderen we dat er een stijgende vraag is naar paralegals. We spreken van een groeiende markt voor paralegals, voor zowel vacatures in vast dienstverband als voor tijdelijke vacatures.

Competenties van een paralegal

Net zoals voor elke job worden op voorhand een aantal key competenties bepaald. Op basis van onze ervaring zijn de volgende competenties onder andere van belang voor een job als paralegal: mondelinge en schriftelijke communicatie, stressbestendigheid, nauwkeurigheid, plannen en organiseren en flexibiliteit.

Aan de slag als freelance paralegal?

Gelet op de sterk stijgende vraag naar freelance paralegals, kan het interessant zijn om als zelfstandige paralegal aan de slag te gaan. Elk statuut heeft uiteraard zijn voor – en nadelen. Éen van de vele voordelen als zelfstandige is de afwisseling qua projecten, de snelle leercurve die je kan maken en het feit dat je een grotere autonomie hebt want je bent immers je eigen “baas”. Anderzijds komt er bij een zelfstandige activiteit best wat administratie aan te pas en zit je in een meer onzekere situatie omdat je afhankelijk bent van de aanvragen in de (arbeids) markt. YouConnect is als specialist in Legal Interim Management dagelijks in contact met startende en ervaren legal freelancers en maakt graag tijd voor een verkennend gesprek. Bij interesse kan je contact nemen met Ilse Tack of Stéphanie Verhaegen.

Weetje?

Wist je dat paralegals in Vlaanderen nog niet verenigd zijn in een beroepsorganisatie terwijl zij daar wel vragende partij voor zijn. Momenteel is er geen reglementering van het beroep en bijgevolg ook geen echte beroepsvereniging. Deze bestaat wel voor de Vlaamse juristen (VJV). Sinds 2017 kent men wel de EPA (European paralegal Academy) die een hecht netwerk tot stand wil brengen tussen alle paralegals. Het EPA organiseert ook netwerkevents en opleidingen op maat van de Belgische paralegal. De reden waarom deze beroepsvereniging op zich laat wachten, zou in hoofdzaak te maken hebben met de grote variëteit aan taken en sectoren waarin een paralegal actief is.

Geschreven door Marie Van Volcem - 18 mrt. 2019

YouConnect nv


T +32 2 612 80 85
connect@youconnect.be
BE 0521.697.672

kantoor Brussel

Silversquare North
Koning Albert II Laan 4 - 1000 Brussel

kantoor Gent

Hoofdkantoor
Nederkouter 124 - 9000 Gent

kantoor Antwerpen

MeetDistrict The Link
Posthofbrug 6/8 - 2600 Antwerpen

maatschappelijke zetel

Burotel
Congresstraat 35 - 1000 Brussel

made by
bekijk jouw favoriete jobs